Pohár Gordon Bennetta - soutěž plynových balonů

Gordon Bennett byl americký mediální magnát z přelomu 19. a 20. století. Doba se zdála klidná a neviny neměly o čem psát. Potřeboval "sólo kapra". Póly byly dobyty, Afrika byla celkem dobře známa, lodě projely celý svět. Žádná válka a baseball ještě netáhl. 

Všiml rozvoje techniky a vymyslel soutěž techniků a firem. Jeho noviny vypsaly poháry v tom, kdo překoná určitou rychlost. Lodě, motorky, vlaky a podobně. Každý se snažil zdokonalit svůj stroj a rychlost vládla Americe. Balonáři se cítili odstrčení a po dohodě s nimi vypsal pohár i pro balonáře. Ovšem tento pohár byl mimořádný. 

O balonářský Pohár Gordona Bennetta soutěžili národní týmy. Pilot byl druhořadý. Stejně tak jméno balonu neslo národní hrdost. Startoval balon Belgica, Deutchland, Bismarck a podobně. Pravidla byla jednoduchá. Vítěz je ten, kdo doletí nejdál a pohár získá ten, kdo zvítězí třikrát po sobě. Navíc vítěz má právo příští rok soutěž uspořádat ve své zemi. Soutěž odstartovala v roce 1906 v Paříži. Z přiložené tabulky jsou zřejmé letové výkony balonů a jejich týmů. I to jak politická situace ovlinila vývoj v čase. 

Jsme rádi, že se poháru letos můžeme zúčastnit.

 Více informací najdete na :  https://en.wikipedia.org/wiki/Gordon_Bennett_Cup_(ballooning)



Jan Smrčka

Honza Smrčka

Vzduchoplavec oddaný létání balonem tělem i duší. Jeho letecké ambice dalece přesahují vyhlídkové lety. Ty si díky kontaktu s klienty vždycky náramně užívá, ale ve volném čase se pouští do větší „divočiny“.