5. ročník Slavností Morany

Nebaví Vás zima? Mně taky ne.

        Je zbytečně chladno, sníh tam, kde nemá být a co je nejhoší, málo sluníčka. Tohle zlobilo už staré kelty, kteří osídlili naše území. Jejich situace byla daleko horší než ta naše. Kromě zmíněných těžkostí je ještě trápily nemoce a nedostatek jídla. Rozhodli se konec zimy oslavit. Byli důslední a měli svoje postupy. Vybrali stařenu, kterou objetovali. Tím se rozloučili se zimou a jejími neduhy. Slavnost nazvali Moranou. Slované, tedy naši předci, se usídili na jejich místě a spojili se s Kelty (prý jsme napůl keltové a slovani). Některé zvyky slovani převzali od keltů, upravili je podle svého a společně žili dál. 

Moranu převzali také. Ovšem zabíjet někoho, nechtěli. Takže udělali stylizovanou postavu ženy. S ní došli k řece, zapálili ji a vhodili ji do vody. Tím "zabili” všechny problémy zimy a poslali je po řece sousedům. Z velké radosti slavili dál při zpěvu, tanci a jestli zbyly nějaké zásoby, tak i alkoholu. Tím svátek obohatili. Říkali tomu vítání jara. Hezký zvyk.

My jsme svátek vzkřísili. Je dobré rozloučit se se zimou a jejími strastmy a přivítat jaro. Jaro je příjemnější. Pro nás, balonáře, to má další rozměr. Balony “rozmrzly”, my je můžeme opět používat a zahájit sezonu. Takže se přijďte s námi rozloučit se zimou, přivítat jaro a vzhůru v balonu do vzduchu.

Těšíme se na vás odpoledne 24. března ve Všenorech u železniční zastávky (takže můžete přijet i vlakem). 

Pokud přinesete vlastní Moranu, zapojíte se do soutěže a můžete vyhrát i nějakou cenu.

 

Jan Smrčka

Honza Smrčka

Vzduchoplavec oddaný létání balonem tělem i duší. Jeho letecké ambice dalece přesahují vyhlídkové lety. Ty si díky kontaktu s klienty vždycky náramně užívá, ale ve volném čase se pouští do větší „divočiny“.