Co se vám na balonování líbí

Dnešní svět je plný akce, drenalinu a násilí.

Filmy jsou z války nebo se v nich válčí a nemusí to být armáda. Jsou to pouliční gangy, osamělý vlk. Typičtí jsou Clint Eastwood, Arnold Schwarzenger, Claude van Damme a další. Zmizeli filmy 50. a 60. let. Kdy drsné hochy střídali romantičtí hrdivé a něžné děvy. Přesto když se poctivě zamyslíme nad tím, kolik indiánů a kovbojů bylo zabito během jednoho dílu Vinetua, budeme překvapeni. Co chci říci. Mění se časy a s nimi i nálada. Život je celkem bezpečnější a pohodlný, ale adrenalin se nám hromadí v těle a tak hledáme cesty, jak jej vyplavit. Hororový film je poklidná forma, Bungee jumping je trochu akční, ale spolehlivý. S touto optikou přichází lidé k balonu. Jsou postrašení a mají různou míru odhodlání čelit nebezpečí. Nejlépe je těm, kteří jsou velmi vystrašení. Těm je brzy dobře, protože pochopí, že je to fakt pohoda. Ti hrdinové to pochopí také a proto jsou znuděni, protože není čemu čelit.

Kalsický případ jsou ženy. Ženy v sobě nesou obavu z nového nepoznaného. Dávají život a mají za něj odpovědnost. Proto jsou ve střehu, ale brzy opravdu zjistí, že je to fajn. Často se nám stane, že paní dostane let jako dárek a let podnikne opakovaně. Během prvního se bála, ale zalíbilo se jíto, druhý let si užívá s plnou rozkoší.

Takže adrenalín nehledejte, prosím. 

Balon je ovšem opakem dnešního světa. Je to romantika, dostatek času ... je v něm zakleto to dávno z dob králů a komtes. Představte F.L.Věka, jak jde z Dobrušky do Prahy a nic mu neuteče. Nepronásluduje jej palba z mobilů, facebooku, nestresuje kvůli nevyřízeným emailům. On vše stíhá a jen jde a jde. Občas jej sveze forman a pak má čas se vykoupat v rybníce. Taková byla doba zrození balonu. On má svůj čas, tempo a filozofii a na tom nezměníme nikdo nic.

Tohle od balonu očekávejte, prosím.

Jan Smrčka

Honza Smrčka

Vzduchoplavec oddaný létání balonem tělem i duší. Jeho letecké ambice dalece přesahují vyhlídkové lety. Ty si díky kontaktu s klienty vždycky náramně užívá, ale ve volném čase se pouští do větší „divočiny“.