Proč jsem začal létat balonem?

Původně jsem o létání neměl zájem. Pak vzlétl Vladimír Remek do kosmu a to mne vzalo. Brzy jsem pochopil, že mnoho kosmonautů v Čechách nebude, ale že létání může být fajn. Omylem jsem se stal členem Balonklubu Praha a objevil krásu vzduchoplavby. Voněla mi romantikou, dávnými časy, dálkami a vyjímečností. To vše jsem začal objevovat a nasávat plnými doušky. Navíc jsem objevoval krásnou a nepoznanou krajinu. Moderní ballooning se teprve rodil. Objevovali se nové konstrukce, materiály, postupy a s nimi nevídané možnosti. 

Balon po té, co člověk vstoupil na měsíc, ohromoval dnešní přetechnozovaný svět svou jednoduchostí a dech beroucími rekordy. V době, kdy jsem se stal pilotem, Joe Kittinger, americký vojenský pilot, který v roce 1959 seskočil na padáku z balonu ve výšce 30 km, přeletěl sólo Atlantik. Další podobné lety následovaly a já to mohl sledovat. Samozřejmě mě to lákalo a tak jsem zkusil vlastní možné varianty. Přelet Řípu, Sněžky, Tater, La Manche. Nebo vzlet z lodi na Vltavě uprostřed Prahy.

556646_100851856715095_1670353506_n-3.jpg

Bylo krásné sledovat, jak se ballooning vyvíjel a dospíval. Ještě koncem 90. let minulého století jsme měli balony maximálně pro 4 osoby a dnes je běžné, že balon létá s 12 pasažéry. Největší balony jsou až pro 32 osob a není jisté, zde to číslo skončí. Balon přeletěl Atlantik, následně Tichý oceán a nakonec obletěl celý svět. Tyto balony měly téměř kosmické vybavení i vzhled. Logistika a řízení letu si příliš nezadala s Apolem. Vznikaly firmy, které balony vyráběly, a Česká republika díky Kubíček Balloons byla na špičce.

A já? Stal jsem profesionálním pilotem, hodně jsem soutěžil, nechal jsem se najímat zahraničními reklamkami ke spolupráci na propagaci nejlepších společností. Létal jsem pro Michelin na Velkých cenách pořádaných v Evropě, promoakcích pojišťoven, automobilek a dalších. Navštívil jsem téměř všechny státy Evropy, byl jsem v USA, Maroku, Tunisu, Mongolsku, Indii i Izraeli.

Nakonec jsem začal budovat svou vlastní společnost s rozsáhlým technickým zázemím, školou pro piloty a sponzory. Pořádal balonové srazy a vyhlídkové lety pro věřejnost.

Vyhlídkové lety mám nejraději. Vy přicházíte plni obav, ale i očekávání. Když se sejdeme, podělíte se o své představy a já je trochu usměrním, pak se do toho dáme a váš sen se zhmotní. Vaše radost a nadšení je pro mne obrovskou motivací a vzpruhou. Do letu dávám všechny své zkušenosti a radost z létání balonem.

Přijďte se přesvědčit.

Jan Smrčka

Honza Smrčka

Vzduchoplavec oddaný létání balonem tělem i duší. Jeho letecké ambice dalece přesahují vyhlídkové lety. Ty si díky kontaktu s klienty vždycky náramně užívá, ale ve volném čase se pouští do větší „divočiny“.