Stát se pilotem balonu? Pošetilost nebo nový cíl?

Dnes je moderní stát se “řiditelem” čehokoli. Pilotem letadla, kapitánem lodi, závodního speciálu, ponorky, prostě čehokoli. Výjimkou není ani autobus. Letecká amatérská asociace sdružuje více než 10 000 a aeroklub ČR 7 000 pilotů. Těch balonových je ale “jen” asi 300. Nechci spekulovat o tom proč, ale respektuji ten fakt. Sám jako pilot balonu se necítím nijak výjimečný, jen mně to moc baví.
 
Pilotovat létající balon má mnoho výhod a specifik, které jiné létající plavidla neposkytují. Zájemce ale odrazuje několik mýtů, které bych rád vyvrátil. Ale pěkně popořádku. Letos cvičím 4 nové piloty. Jejich očekávání jsou různá. Jeden chce být profesionální pilot, jednoho zajímá sportovní létání balonem a dva se těší, že si let balonem užijí jen tak, pro radost
 
Dva z těchto pilotů budou piloty ultra lehkého balonu. Jeho výhoda spočívá zejména v tom, že je skladný (vejde se do osobního vozu kombi) a dává pilotovi prostor pro “lidovou tvořivost”. Musí respektovat určitá pravidla daná konstrukcí a pevností, ale má příležitost uplatnit svůj technický talent. Klasické horkovzdušné balony jsou na druhou stranu určeny pro piloty amatéry, sportovce i pro profesionály, kteří mají možnost létat s balony objemu až 15 000 m3 s 32 pasažéry na palubě. Je k tomu zdlouhavá cesta a velká odpovědnost. 
 
A čeho se tedy lidé na balonu bojí? Je to především jednoduchá konstrukce a podvědomá, byť ničím neopodstatněná obava. Přitom každý technik ví, že v jednoduchosti je krása. A síla. Druhým "strašákem" je údajný fakt, že se balon nedá řídit. Ale on se dá, a dokonce velmi přesně. Existují dokonce soutěže, kde se piloti trefují na cíl s přesností na centimetry. Ale můžete s letadlem odstartovat z náměstí? Nebo tam přistát? Ano, s balonem to také není běžné, ale na rozdíl od letadla to dokáže. A ne jen to. Já jsem startoval třeba i z lodi na Vltavě. Jak bylo řečeno, v balonářství se kreativitě meze nekladou. 
 
Takže vzhůru do pilotního výcviku a do nebe v horkovzdušném balonu. Jsem vám k tomu plně k dispozici.
Jan Smrčka

Honza Smrčka

Vzduchoplavec oddaný létání balonem tělem i duší. Jeho letecké ambice dalece přesahují vyhlídkové lety. Ty si díky kontaktu s klienty vždycky náramně užívá, ale ve volném čase se pouští do větší „divočiny“.